Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5

Berzsenyi Mézes Nap

mezesnap1Nikla község Önkormányzata 2003 augusztusában indította útjára Berzsenyi Mézes Nap néven ? évről évre megrendezésre kerülő ? rendezvénysorozatát.
Az első két évben kizártan csak a Berzsenyi-kultusz népszerűsítésére törekedtek a rendezvénnyel, a 2005-ös rendezvény azonban fordulópontot jelentett...
A megyei közgyűlés döntése alapján Berzsenyi Dániel életműve megkapta az Örökségünk- Somogyország kincse címet. Gyenesei István elnök azt mondta: az a harminckét esztendő, amit a niklai remete a településen töltött, mély nyomokat hagyott maga után. Szellemisége a mai napig kisugárzik. Olyan érték ez, amely eligazítást és útmutatást ad a mindennapokban, amolyan szárazföldi világítótoronyként.
Berzsenyi gondolatai, eszméi a mai napig is időtállóak. A niklaiaknak ezt a lángot életben kell tartania. Mivel a költőóriás gazdálkodott is, gyönyörű méhesében születtek a legszebb gondolatai, a település vállalta a méz kultúrájának népszerűsítését is. Az országban másodikként megalakult a niklai Szent Ambrus mézlovagrend. Zászlójukra jelképül, egy lépre szálló méhecskét tűztek. mezesnap2A cél az, hogy összefogják a méhészeket, segítsék munkájukat és ösztönözzék a mézfogyasztást. A település szobrot is állíttatott Szent Ambrusnak a méhészek védőszentjének a kápolna mellett. Az alkotást Csikós Nagy Márton faragta, a szobor feje felett levő harangot pedig Gombos Miklós öntötte. Ez évben, a kápolna parkjában Életkertet is avattak. Az újszülöttek nevét egy-egy fa, az elhunytakét pedig egy fekete bazaltkőn elhelyezett névtáblák őrzik. Ettől kezdve minden évben az újdonsűlt szülők rózsaszín illetve kék szalagot kötnek a facsemetékre, az elhunytak hozzátartozói pedig virágokat helyeznek el a bazaltkő elött.
© 2014 - Nikla Község Önkormányzata. Minden jog fenntartva!
   
| péntek, 19. december 2014 || Designed by: LernVid.com |